Хэт халалтын үед хоол хүнсийг сонгохдоо заавал мөрдөх ёстой таван зүйл байдаг. Үүнд:
- Тухайн хүнсний зөв бүтээгдэхүүнүүдээ сонгох,
- Зөв хэмд хадгалах
- Заавал болгож хэрэглэх
- Хоол хийхийн өмнө бохирдсон тухай бүрд гараа угаах
- Түүхий, болгосон бүтээгдэхүүнийг тусад нь хадгалах орно.
Мөн аялалд явах үеэрээ хурдан муудах хүнсний бүтээгдэхүүнийг авч явахгүй байх нь зөв. Аялж зугаалах үедээ ундны усны аюугүй байдлыг сайтар хангахыг эмчийн зүгээс зөвлөж байна.
Хэрэв гар угаах нөхцөл бүрдэхгүй бол спирт суурьтай гар халдваргүйжүүлэгчийг хэрэглэхийг эмч мэргэжилтнүүд зөвлөж байна.
ХӨСҮТ-ийн Халдварт өвчний тандалт судалгааны хэлтсийн дарга Н.Сувдмаа “Аливаа халдварт өвчин өөрийн гэсэн онцлогтой. Манай орны халууны улирлын энэ үед гэдэсний халдварт өвчин эхэлдэг. Мөн гэнэтийн үер усны аюул, хэт халалтаас болж гэдэсний халдвар өвчин нэмэгдэх эрсдэлтэй. Тиймээс мэргэжлийн байгууллагуудаас өгч буй заавар зөвлөмжүүдийг иргэд дагаж мөрдөх шаардлагатай. Энэхүү богинохон халалтын үед баяр наадам, нэгнийдээ олноор байх үзэгдлүүд гарч байгаа учир хоолны хордлого, цусан суулгаас урьдчилан сэргийлэх хэрэгтэй. Үүнээс сэргийлэхийн тулд:
- Гараа тогтмол савандаж угаах
- Бага насны хүүхэд, өөрсдөдөө тавих анхаарлаа сулруулахгүй байх
- Хоол хүсний эрүүл байдлыг нягтлах
- Мэргэжлийн эрүүл мэндийн байгууллагаас зөв мэдээлэл авах хэрэгтэй гэж зөвлөлөө.